Magyarország, 1135, Budapest, Lehel út 62. (1) 329 1449, (1) 206 3327, (30) 328-0290 iroda@mortalis.hu
Had nyújtsunk segítő kezet

Hamvasztásos temetkezés

Napjainkban már a leggyakoribb temetkezési forma, mivel a szerettek döntik el, hogy az elhunyt hamvait temetőben helyezik el, haza viszik, vagy kiszórják egy kiválasztott helyen.

A hamvasztás elvégzéséhez több dokumentáció is szükséges, amelyek nélkül nem lehet végbe vinni a hamvasztást (halottvizsgálati bizonyítvány, halotti anyakönyvi kivonat, hatósági engedély, sírnyitási engedély, konzuli hozzájárulás, hamvasztási nyilatkozat, nemesfém nyilatkozat). Természetesen cégünk segít a dokumentációk beszerzésében.

Hiába alkalmazzák a hamvasztást már több, mint 2000 éve, mégsem ismerik a menetét. Sokan könnyebben tudják elengedni szerettüket, ha több információt tudnak meg a hamvasztásról, és azzal, hogy mi fog vele történni. Magyarországon belül 17 hamvasztóüzem, azaz krematórium működik

A hamvasztás megkezdése előtt a halottat azonosítják és megvizsgálják, hogy hamvasztható-e. Ha hamvasztható, akkor megkapja a halottvizsgálati bizonyítványt. A halottat szinte bármelyik engedéllyel rendelkező hamvasztóüzemben hamvaszthatják, de általában a legközelebbi hamvasztóba lehet vinni a halottat, de természetesen vannak kivételek (pl.: az eltemettető másik hamvasztóüzemet ad meg, vagy költségesebb egy olcsóbb üzemet választani). Az elhunytat rögtön lehet hamvasztani miután megkapta a halotti bizonyítványt és minimum 15 nap alatt elvégzik a folyamatot. A krematóriumba megérkezve a halottról leszedik az összes ékszert, amit felajánlanak a család részére, hogy emlékbe megtartsák. Megtisztítják és előkészítik az elhunytat a hamvasztásra, ha orvosi készülék vagy protézis van a testben, azt is eltávolítják és újrahasznosítják. A kemencéket ellenőrzik és szigorú természetvédelmi szabályok vonatkoznak rá, mivel a hamvasztás során gázok kerülnek a levegőbe. Ezt követően felmelegítik a hamvasztó-mesterek a kemencét 700-900°C fokra és behelyezik a halottat egy padován.  A kemencéket belülről téglával rakták ki, amelyek bírják akár a 2000°C-ot is. A hamvasztás általában 4-6 óráig tart. E közben a hamvasztó-mesterek végig jelen vannak, ha bármi technikai probléma lépne fel a kemencékkel. Miután letelt az idő, a kemencét lehűtik és kiveszik a hamvakat, ami nagyjából csontmaradványokból áll, ezért a csontdarabokat összemorzsolják. A lemorzsolt hamvakat beleöntik egy műanyag táskába, amit lezárnak és belehelyezik a kívánt urnába, vagy elszállítják a temetőbe. Az urnára tetszés szerint címkét vésnek vagy ragasztanak. Az urna tetejét ráforrasztják így biztosítva a légmentességet. Ez tartalmazza az elhunyt nevét, születési helyét és idejét, a haláleset időpontját. A padovánt minden egyes hamvasztás után megtisztítják, hogy véletlenül se maradjon rajta hamu a következő hamvasztás során.

« Vissza a hírekhez