Magyarország, 1135, Budapest, Lehel út 62. (1) 329 1449, (1) 206 3327, (30) 328-0290 iroda@mortalis.hu
Had nyújtsunk segítő kezet

Temetés ügyintézés

A törvény szerint, mikor bekövetkezik egy haláleset, azt halottvizsgálattal kell megállapítani. Ezt attól függően, hogy hol történt az elhalálozás (pl; egészségügyi intézményben, otthonában, közterületen) megállapítja az orvos.

Ezután az elhunyt személy megkaphatja a halottvizsgálati bizonyítványt, amely a legfontosabb irat temetés szempontjából. Ezt az egészségügyi intézmény tudja kiállítani és a korházi patológián van rá lehetőség, hogy a család átvegye.

Ezt követően a temettetőnek be kell szereznie a halotti anyakönyvi kivonatot, de fontos tudni, hogy ez az irat nem szükséges a temetéshez, az nem kötelező, illetve nem jelent gondot, ha nincs meg. A jogszabályok kimondják, hogy egy hivatali ügyintézés során nem kérhetnek az ügyféltől olyan adatot, amely a központi nyílvántartásokban megtalálható.

Az anyakönyvvezető jelenti be hivatalosan a halálesetet, majd az ügyintézés során az anyakönyvvezetőnek le kell bélyegeznie a temettető példányát, és már meg is rendelhetjük a temetést. A haláleset helyszínén lévő önkormányzatnak az anyakönyvi osztálya az illetékes.  Ha a haláleset otthon történt, a halál beálltát megállapító orvosnak kell kitöltenie.

A szükséges iratok, amelyek kellenek a temetéshez:

  • Halottvizsgálati bizonyítvány és statisztikai lap
  • Az elhunyt személyi igazolványa és lakcímkártyája
  • Születési anyakönyvi kivonat
  • A családi állapotot igazoló irat: 
    a) ha házas az elhunyt: a házassági anyakönyvi kivonat
    b) ha elvált: a válásról szóló bírósági végzés
    c) ha özvegy: az elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata

A statisztikai lapot a személyi igazolvány, lakcímkártya és a temettető által átadott adatok alapján töltik ki, szintén a patológián. Ha az illető nem egészségügyi intézményben halt meg, akkor a statisztikai lapot az anyakönyvvezetőtől lehet átvenni. Ezenkívül kérdezni fogják az elhunyt személynek az utolsó foglalkozását, legmagasabb iskolai végzettségét, hogy nyugdíjas volt-e és végül a temetésről kérdeznek (pontos hely, idő, stb…).

A családi állapotot is igazolni kell, és ez gyakrabban problémát okoz sokaknak. Ilyenkor az anyakönyvvezető szerzi be hivatalos helyekről az adatokat. Hogy könnyebben tudjon utánanézni az iratoknak, ha tudják, adják meg a házasság/válás/özvegység helyét és időpontját (így leszúkítve lehet keresni az adatokat).

Mi mindenben segítünk, bátran forduljanak hozzánk kérdéseikkel, minden megoldható!

« Vissza a hírekhez